4 Şubat 2014 Salı

%100 İtalyan Lazanya Tarifi (6 Kişilik)

Malzemeler
Ragù sos
1 adet orta boy soğan
1 adet havuç
1 dal kereviz sapı
250 gr tam yağlı kıyma
250 gram yağsız kıyma
2 litre domates sosu (yazdan hazırlayıp konservelediğiniz domates sosu da olabilir ya da hazır domates sosu da olabilir)
2 adet defneyaprağı
2 çorba kaşığı salça
8 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber

Besciamella (besamel) sos
100 gram un
100 gram tuzsuz tereyağı
Yarım top muskat
Tuz    
1 litre ılık süt

150 gram permesan peyniri
300 gram lazanya

                                     
Tarif:
Ragù sos için 1 adet soğan, 1 adet havuç ve 1 dal kereviz sapını ufak ufak kesin. Tavaya zeytinyağını koyun ve tava ısınınca ufak ufak doğradığınız malzemeleri ilave edin. Soğanların rengi beyazdan şeffafa döndüğünde kıyma karışımımızı da tavaya koyun. Az miktarda tuz ve karabiber koyun ve karıştırın. (Tuz ve karabiberi kıyma için ekledik.) Daha sonra bir miktar da domates sos için ekleyeceğiz. Kıyma suyunu çekince  domates sosunu ve  defneyaprağını ekleyin. Tekrar tuz ve karabiber ekleyin. Domates sosu kaynamaya başlayınca sıcak suda eritilmiş salça ekleyin. Bu sosu orta ateşte 30 dakika kapağı kapalı bir şekilde pişirin. Her 10 dakikada bir karıştırmayı unutmayın. 30 dakika sonra ateşi kısarak 20 dakika daha pişirmeye devam edin. Sos hazır olduktan sonra içinden defneyaprağını alıp ağzı kapalı halde bir kenara dinlenmeye alın.

Besciamella (besamel) sos için Tereyağını çukur bir tavada eritin.  Erimeye başladığı anda yavaş yavaş un eklemeye ve karıştırmaya başlayın. Krema kıvamına gelince ılınmış sütü  eklemeye azar azar ve karıştırarak eklemeye başlayın. İyice karıştığından emin olduktan sonra orta ateşte tuzu ve yarım muskat rendesini ekleyin. 15 dakika kadar pişirin. Sert bir krema kıvamına gelince ateşten alın. Besciamella (besamel) ve Ragù sos buluşmaya hazırdır. 
150 gram parmesan peynirini rendeleyin. Hazır lazanya makarnasını alın. (Hepimizin bildiği markette satılan lazanya) 3 kat lazanya koyulabilecek bir derinlikte ve fırına girebilen bir kabın zeminini çok az Ragù sosumuz ile kaplıyoruz. Üstünü lazanya makarnalarımız ile bir katı kaplıyoruz. Lazanyalarımızın üstünü Besciamella (besamel) sosumuz ile kaplıyoruz. Besciamella (besamel) sosun üstünü parmesan peynirimizle kaplıyoruz. Üstünü tekrar Ragù sosla dolduruyoruz. Bir kat daha lazanya koyuyoruz. Üstüne sırası ile Besciamella (besamel), permesan, Ragù sos koyuyoruz. Fakat son katta Besciamella (besamel) sos, Ragù sos ve en üste bolca permesan koymalıyız. Fırın 180 derecede sıcaklığına ulaştığında Lazanya’mızı 30 dakika pişiriyoruz.

Lazanya’nın pişip pişmediğini anlamak için biz İtalyan’lar bir spagetti makarna alıp içinde bir kaç yerine batırırız. Eğer tüm Lazanya katları yumuşak geliyorsa Lazanya’nız hazırdır. Bazı yerleri sertse pişmeye devam etmelidir. Fırından aldıktan sonra Lazanya’nızı 10-15 dakika bekletin ki tadı tam kıvamına gelsin, afiyet olsun. Buon Appetito!

3 yorum:

  1. Teşekkürler çok güzel oldu. Muskatı hayatımıza sokan insan olarak hatırlayacağım seni her daim :)

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. şefim pişme süresini 50 dakika demişsiniz ama bildiğim kadarıyla bayağı bir pişme süresi var italyan lazanyanın? Birde napoli lazanyasında beşamel olmaz diye bir şey okudum bu ne kadar doğrudur?

    YanıtlaSil